Rotterdamse tafeltennisvereniging blijft in Schiemond, maar met een nieuwe kantine

Door Kees Grandia

Rotterdam – Met enige heimwee denkt hij terug aan het oude onderkomen in het Haven- en Transportcollege Jan Backx. Daar, weet Carel van Ierland nog als de dag van gisteren, kon je in de kantine boven de kleedlokalen een kopje koffie drinken en door de ramen kijken naar partijtjes tafeltennis. “Dat was perfect, hoor,” verzucht de voorzitter van tafeltennisvereniging Xerxes. “We hadden daar een hele grote ruimte, waar je toch het contact met de speelzaal niet verloor. Je keek zo de sportzaal in.”

Maar Xerxes en de andere tafeltennisverenigingen die vallen on der de Stichting Tafeltennisbelangen werden gedwongen op zoek te gaan naar een nieuw clubhuis. De school groeide door het toenemend aantal leerlingen uit zijn jasje en claimde de ruimte van de tafeltennissers. “Geen kwaad woord over de school, hoor,” zegt Van Ierland meteen.

“Het is allemaal volgens de regels gegaan en we hebben prima contacten met de directie. We hadden een huurcontract dat elke vijf jaar kon worden opgezegd. Daar is nooit sprake van geweest, maar deze keer kon de school er niet onderuit. Ze vonden het vervelend voor ons, maar ze hadden gewoon meer lokalen nodig. Begin vorig jaar lieten ze ons weten dat het afgelopen was. We hebben het nog een beetje kunnen rekken tot februari van dit jaar, maar toen was het ook echt over en uit.”

De Stichting Tafeltennisbelangen, waarvan Van Ierland ook voorzitter is, overwoog Schiemond helemaal te verlaten, maar dat was niet nodig. Een portocabin is nu geplaatst tegen de school aan met een ingang naar de sporthal. De feestelijke opening is zaterdag met onder meer een demonstratiewedstrijd van eredivisiespeler Jonah Kahn en international Melisa Muller.

“Dat wordt een spectaculaire demonstratie,” verwacht Van Ierland. “We hopen dan ook op flink wat aanloop en misschien blijven er wel een paar mensen hangen. Soms hebben mensen even een zetje nodig om lid te worden van een sportvereniging. bij ons zijn ze welkom.”

Groei

De Stichting Tafeltennisbelangen telt momenteel twee verenigingen. Xerxes, met 120 leden, en ACL, met een handjevol ( ‘een stuk of acht’) leden. “Wij kunnen tweehonderd leden aan met deze accommodatie. Er zit weer wat groei in het ledental. We hebben een tijdje onder de honderd gezeten, maar het trekt weer aan. We waren net met een jeugdafdeling begonnen, toen twintig Turkse jongens van een internaat zich aanmeldden. Die namen weer wat vriendjes mee en zo konden we iets opbouwen.”

“De relatie met de deelgemeente Delsfhaven is essentieel geweest in de totstandkoming van onze ontmoetingsruimte. Door de subsidie hebben we dit neer kunnen zetten. In deze wijk is het niet echt een bloeiend sportleven, dus de deelgemeente had er alle belang bij om ons hier een onderkomen te bieden. Voorlopig hebben we een exploitatiesubsidie voor vijf jaar. Daarna zien we wel verder.”

De 52-jarige Van Ierland laat al doorschemeren dat de nieuwe ontmoetingsruimte niet het definitieve clubhuis van Xerxes wordt. “Oh, nee, Wij beschouwen deze kantine als een noodvoorziening, maar daarom zin we er nog wel blij mee. De school heeft nog meer verbouwingsplannen, al zie ik op korte termijn niet veel meer gebeuren. De directie heeft laten weten weer met ons rond de tafel te gaan zitten als er opnieuw verbouwd gaat worden. Tot die tijd is dit ons clubhuis. Ja, hoe kom je aan zoiets? Eén van onze leden had in een blaadje over bouwmaterialen gezien dat deze portocabin te koop was. In Purmerend. Alles moest uit elkaar gehaald worden en op enkele vrachtwagens naar Schiemond worden getransporteerd. Dat kostte een duit, maar we zijn alles bij elkaar stukken goedkoper uit dan met de alternatieven die er waren. We hebben veel spullen van de oude kantine kunnen meenemen. Al dat werk is gedaan door vrijwilligers. Neem nou Bert Seelaar, die man is in de tachtig, speelt nog competitie en heeft zich ook nog eens volop ingezet om de boel hier neer te zetten.”

Grote mogelijkheden

De sporthal van Xerxes biedt grote mogelijkheden. Er kunnen twaalf partijen tegelijk worden gespeeld (Van Ierland: “We kunnen zaterdag meteen twaalf nieuwe tafels presenteren”) en bijna elke avond en in het weekeinde kan worden gespeeld. “Wie lid is, kan hier altijd binnenlopen en een balletje slaan,” zegt Van Ierland. “Maar ook niet-leden kunnen hier een tafel huren. Voor zeven gulden vijftig kun je een uur spelen. Van deze mogelijkheid wordt veel gebruik gemaakt hier in de wijk, maar ook door anderen. We kunnen ook hele verenigingen onderbrengen in de stichting. De Schiedamse clubs De Korenbeurs en NOAD zitten binnenkort zonder speelruimte. Ze zijn van harte welkom, hoor. De Korenbeurs speelt wel op niveau, ja. Voor ons Xerxanen is de prestatie niet het belangrijkste. Ons eerste team speelt promotieklasse, daarboven heb je nog vier divisies. We hebben een keer divisie gespeeld en dan moet je meteen het hele land door. Dat is niets voor onze leden. Iedereen wil graag zijn wedstrijd winnen, maar het moet wel gezellig blijven.”