Delfshaven – Vorige week, donderdag 4 maart, bestond de Rotterdamse Tafeltennisclub Xerxes 50 jaar. Zaterdag 3 maart, werd dit heuglijke feit gevierd met een receptie. ’s Avonds barstte voor de leden een groot feest los.

Tafeltennisverenigingen ondergaan dezelfde ontwikkelingen als clubs in andere takken van sport: een verminderde belangstelling en daarmee een teruggang in het toch al niet al te grote ledental. Bovendien telt deze Chinese volkssport in ons land een groot aantal rekreanten. Die pingpongers kunnen vaak niet onverdienstelijk met het vederlichte balletje overweg in een sociëteit, in een buurthuis of op zolder, maar potentiële leden voor een tafeltennisvereniging zijn het niet.

Voorzitter F.J. Guise van de oudste voornaamste tafeltennisclub in de Maasstad kent het probleem als geen ander. De 64-jarige praeses hanteert de voorzittershamer 40 en het batje al 47 jaar. “Toch is bij Xerxes een andere ontwikkeling gaande, maar die heeft te maken met de vooruitgang in ruimte die we hebben gemaakt. Ruim drie jaar geleden verhuisden we van het gymnastiekzaaltje in de Rochussenstraat waar we sinds 1945 zaten naar het tafeltenniscentrum. De vereniging is gegroeid van dertig naar bijna honderd leden, die uitkomen in zeventien teams. We zijn een beetje een klein bedrijf geworden. Er moeten bardiensten gedraaid worden, het bestuur is gegroeid en komt zeker in deze drukke periode vaak bij elkaar.

Van een gymnastiekzaaltje met zes speeltafels en zonder douchegelegenheid naar een ruime sportzaal met achttien tafels en goede voorzieningen met daarbij een pracht van een ontmoetingsruimte. Het tafeltenniscentrum heeft naast Xerxes nog meer gebruikers. Elan SVH/RVS, USV en een jeugdvereniging. Jeugdtafeltennisvereniging Delfshaven maakt op zaterdag gebruik van de akkommodatie. De vereniging wordt door Xerxes begeleid.

Junioren

In ’58 startten we met de juniorenafdeling. Tussen ’62 en ’72 was Xerxes landelijk geen onbekende. 1968 was ons absolute topjaar. Met Ruud van de Oever, Tom Bots en Hans Lingen werd ons jeugdteam bijna landskampioen. In 1973 moesten we noodgedwongen onze juniorenafdeling opheffen, omdat het aan leiding en begeleiding ontbrak. Eerder werden onze talenten door rijke clubs met sponsors weggekocht. Ik heb dat persoonlijk altijd erg betreurd, want wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. Daarom ben ik nu zo blij dat we leiding geven aan de jeugdvereniging Delfshaven. Zij moeten in de toekomst nieuw leven inblazen in onze hoogste teams”.

Vanuit de voetbalclub Xerxes werd op 1 maar 1934 besloten een tafeltennisclub op te richten. In de Xerxes kantine aan de Wilgenplas werd gespeeld door zo’n twintig leden. In datzelfde jaar werd mede door toedoen van enkele Xerxesleden de Rotterdamse Tafeltennisbond opgericht. In 1939 werd de landstitelstrijd nipt verloren en in het daarop volgende jaar overkwam Xexes hetzelfde. Voorzitter Guise speelde van ’48 tot ’54 in het eerste team, nu, ruim dertig jaar later, neemt hij er genoegen mee uit te komen voor een lager team. “ja hoor en dat doe ik met heel veel plezier. Met mijn 64 jaar ben ik nog niet de oudste want we hebben nog een spelend lid van 66. Zolang ik het mag blijven doen, blijf ik doorgaan met tafeltennissen”.

Minder zeker is de verlenging van zijn voorzitterschap. Hij haalt de Randstad-Edities van tien jaar geleden (van het 40-jarig bestaan) te voorschijn: “Kijk hier zeg ik al dat nieuw bloed voor de vereniging geen kwaad kan, maar omdat het slecht ging met de club, niemand mijn taak wilde overnemen, ben ik het blijven doen. Nu draait Xerxes goed. we zitten in een wijk die groter gaat worden, we hebben een behoorlijk ledenaantal, de jeugd staat er weer aan te komen, nu is het de hoogste tijd om een stapje terug te doen. Het is een stukje van mijn leven, ik ben natuurlijk met Xerxes vergroeid geraakt, alles heb ik meegemaakt, ups en downs, nu het de goede kant opgaat vind ik het de hoogste tijd om de voorzittershamer door te geven”.