Tafeltennisclub bestaat 50 jaar

Voorzitter Frans Guise: “Geen zorgen om Xerxes”

Rotterdam – Een periode van vijftig jaar mag dan slechts een stipje zijn op weg naar de eeuwigheid, voor een tafeltennisclub blijft het een unieke gebeurtenis. Het is daarom logisch dat het bestuur van de RTTC Xerxes er trots op is dat de oudste Rotterdamse tafeltennisvereniging vandaag de leeftijd van vijftig jaar heeft bereikt.

Er staat ergens geschreven: ‘Velen zijn geroepen, maar weinigen uitverkoren’. Voor Xerxes kan dit vertaald worden in: ‘Velen zijn begonnen, doch weinigen zijn gebleven’.

Want van het aantal Rotterdamse en Schiedamse tafeltennisclubs, dat in 1934 de Rotterdamse Tafeltennisbond oprichtte (een landelijke organisatie bestond niet), is Xerxes de enige club die overgebleven is.

Voorzitter Frans Guise: “In 1980 verhuisden wij met instemming van de leden naar het tafeltenniscentrum en kregen door de gezellige ontmoetingsruimte aan de Japarastraat veel nieuwe leden, voornamelijk recreanten.

Xerxes is hiermee de grootste Rotterdamse vereniging en een van de drie grootste in de afdeling.

Frans Guise: “In 1958 zijn wij met junioren begonnen, maar in 1972 hebben wij deze afdeling moeten opgeven door gebrek aan leiding. Zelf hebben wij nu geen juniorenafdeling meer. Maar de verenigingen die in het Tafeltenniscentrum spelen, hebben een jeugdvereniging opgericht onder de naam ‘Delfshaven’.

Xerxes staat bekend als een goed geleide vereniging. Dit is dan ook de reden dat Frans Guise zich wil terugtrekken uit het bestuur. “Ik ben nu ruim 45 jaar bestuurslid, waarvan 40 jaar voorzitter. Mijn echtgenote Ans is al 18 jaar wedstrijdsecretaresse. We willen aan het einde van het verenigingsjaar stoppen. Ik weet dat het mogelijk moet zijn. We hebben nu een compleet bestuur met een aantal enthousiaste mensen die allerlei zaken niet alleen kunnen, maar ook willen aanpakken. Daarom hoeven we ons over Xerxes geen zorgen te maken.

Receptie

Ter gelegenheid van het jubileum houdt het bestuur zaterdag een receptie. ’s Avonds is er een feestavond in de Aula van de Havenvakschool J. Backx. Verder zijn twee toernooien gepland: voor de junioren zaterdag 10 maart en zaterdag 17 maart een seniorentoernooi voor leden. Aanvang in het Tafeltenniscentrum op beide dagen om 9.00 uur. Het ligt in de bedoeling deze toernooien jaarlijks te houden.